Безвъзмездна финансова помощ за туроператори

RomanАктуално Leave a Comment

Цел: Подпомагане на туроператорите, които осъществяват организирани туристически пътувания с чартърни полети в Република България, с цел смекчаване на социално-икономическите последици за туристическия сектор от пандемията COVID-19.

Прогнозен бюджет по мярката:  55 000 000 лева

Допустими кандидати: Всички туроператори, чиято основна дейност попада в код 79.12 „Туроператорска дейност“ от NACE Rev. 2008, независимо от седалището си (България, ЕС-27, ЕИП, Конфедерация Швейцария или трета страна), могат да се възползват от отпуснатите средства.

Необходимо е кандидатите да ползват услугите на въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз  за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм.

Клонове на юридически лица, регистрирани в България, не могат да участват.

Специфични условия:

  • недопустимо  е туроператорът да е получавал средства по други мерки за помощ в контекста на COVID-19 епидемията;
  • помощта следва да е предоставена за полети, изпълнени  не по-късно от 31 декември 2020 г.

Безвъзмездно финансиране: 35 (тридесет и пет) евро за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, но само за полети с капацитет не по-малко от 100 места. Максималната безвъзмездна помощ не може да надхвърля 800 000 EUR на предприятие.

Допустим период за осъществяване на разходи: Мярката обхваща полетите, извършени в периода от 14 май до 31 декември 2020 г. като заявления се подават най-късно до 15 януари 2021 г.

NB: По преценка на кандидата, с едно заявление да се поиска държавна помощ за (1) реализираните в даден месец полети или за (2) реализираните полети през целия сезон.

Ако кандидатът избере първия вариант, индикативните дати, до които е желателно да се подадат заявленията, са както следва:

  • за полетите, извършени в периода 14 май – 31 юли 2020г.: до 31 август 2020 г.;
  • за полетите, извършени в периода  1 – 31 август: до  30 септември 2020 г.;
  • за полетите, извършени в периода 1 – 30 септември: до 30 октомври 2020 г.;
  • за полетите, извършени в периода 1 – 31 октомври 2020 г.:  до 30 ноември 2020 г.

Заявленията се подадат след осъществяването на полета/полетите.

Ред за участие в мярката: Чрез формуляр за кандидатстване и приложимите съпътстващи документи. Оценката се осъществява в рамките на 30-дневен срок от подаване на изискуемата документация. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.